domingo, 17 de julio de 2011

RETALL DE PREMSA: Avui 17/07

Metges del Dos de Maig volen assumir la gestió de l'hospital

Un grup de professionals proposa comprar l'edifici i gestionar els serveis sanitaris

Tant Salut com la Creu Roja i els 400 treballadors veuen amb bons ulls una opció que podria evitar el tancament del centre al setembre

Treballadors del Dos de Maig durant la protesta que van fer dimecres passat a la plaça de Sant Jaume Foto: ACN.
Un grup de metges de l'hospital Dos de Maig, disposats a salvar el centre i a evitar-ne el tancament anunciat per al setembre, va presentar ahir al Departament de Salut i a la Creu Roja –entitat propietària de l'edifici– un pla de viabilitat en què els mateixos professionals assumirien la gestió de l'equipament. La proposta, que ja feia un quant temps que es gestava, inclouria la compra de l'edifici i el manteniment de l'assistència pública, raó per la qual el Catsalut s'hauria de comprometre a mantenir el concert d'activitat. Tant Salut com la Creu Roja van rebre amb bons ulls la proposta.
Actualment, l'hospital Dos de Maig és gestionat pel Consorci Sanitari Integral (CSI) i el seu tancament va ser anunciat la setmana passada, després que el Departament de Salut desestimés una opció de compra de l'immoble i decidís retornar-lo a la Creu Roja. Amb el tancament, s'obria la incògnita sobre el futur dels més de 400 empleats de la casa. Pel que fa a l'assistència –el centre atén una població de 135.000 persones–, Salut va anunciar que es prestaria des d'altres dispositius de la zona.
L'alternativa de l'autogestió era “un pla B” que els professionals havien anat gestant des de feia temps, a causa de la incertesa del futur del centre, explica el doctor Carles Miret, membre del grup promotor. Un cop Salut va confirmar la seva intenció de tancar l'equipament, la mobilització ha estat molt ràpida, ja que els professionals es veien al carrer i sense possibilitats de recol·locació en l'actual context de retallades.
Tot i que encara no volen avançar-ne els detalls –per exemple, sobre com serà el procediment de compra que permetrà als professionals ser accionistes de l'empresa–, la proposta que els metges van avançar ahir a la plantilla garanteix que “tots els treballadors que ho vulguin s'hi puguin quedar” amb les condicions laborals vigents, va assegurar Miret.
El doctor qualifica la proposta de “fórmula innovadora”, ja que inclou l'autogestió de l'hospital i també de l'àrea d'atenció primària Sagrada Família-Gaudí i del servei de rehabilitació –actualment també gestionats pel CSI–, així com la propietat dels edificis.
LES CLAUS

L'empremta del doctor Vilardell i del Col·legi de Metges

M. C
El doctor Vilardell va alertar dels riscos de la retalladaFoto: ARXIU.
Fa anys que el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) fa una defensa aferrissada de la necessitat que els metges (i altres professionals sanitaris) assumeixin un paper més rellevant en la gestió dels serveis sanitaris de prestació pública. Fins ara, però, aquest paper ha estat reservat a un nombre reduït d'experiències en què els professionals han tingut accés a la gestió d'una desena d'equips d'atenció primària. La proposta dels metges de l'hospital Dos de Maig implicaria una novetat pel que fa als models vigents, ja que obriria la porta a aplicar l'autogestió en l'assistència hospitalària, amb propietat dels edificis inclosa. Tot indica que la intervenció del president del COMB i assessor del govern en matèria sanitària, Miquel Vilardell, ha estat decisiva perquè els professionals del Dos de Maig hagin arribat a formular una proposta que, de fet, s'ajusta força a la línia de política sanitària de l'actual conselleria. Aquesta mateixa setmana, Vilardell va manifestar la seva preocupació pels efectes de la retallada sanitària. No era el primer cop que ho feia. Vilardell ja havia alertat del risc que podia comportar per a la qualitat de l'assistència. Aquest cop va instar a fer esforços per evitar acomiadaments i la pèrdua de professionals “excel·lents”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario