viernes, 15 de julio de 2011

RETALL DE PREMSA: Público 15/07

Salut i Creu Roja busquen un pacte pel Dos de Maig

L'exdirector del Consorci Sanitari Integral proposa una alternativa al tancament

ROSA FERNÁNDEZ BARCELONA 15/07/2011 00:57 Actualizado: 15/07/2011 02:23
Els treballadors de l'Hospital Dos de Maig parlaven amb els veïns ahir. m. ángeles torres

Els treballadors de l'Hospital Dos de Maig parlaven amb els veïns ahir. m. ángeles torresROSA FERNÁNDEZ

El conflicte pel tancament de l'Hospital Dos de Maig podria tenir una solució avui. El Departament de Salut i la Creu Roja es reuniran aquest matí amb representants del Dos de Maig per buscar una alternativa al tancament del centre, emmarcat per les retallades sanitàries de l'executiu de CiU. L'encarregat de representar els treballadors del Dos de Maig en la trobada a tres bandes serà Santiago Nofuentes, exdirector del Consorci Sanitari Integral (CSI).
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ja va avançar que el Govern no pot fer front a la compra de l'edifici del Dos de Maig, propietat de la Creu Roja. Així que, per lluitar contra el tancament d'un centre sanitari que ofereix cobertura a 135.000 veïns, els treballadors del Dos de Maig arribaran a la reunió d'avui amb una proposta d'última hora.
Una cooperativa de treballadors podria fer-se càrrec del cost de l'edifici
L'alternativa suposa que la plantilla formi una cooperativa i es faci càrrec de la compra o bé del lloguer de l'edifici de la Creu Roja per poder mantenir l'activitat sanitària. L'artífex d'aquesta proposta és Santiago Nofuentes, exdirector del CSI, que ha organitzat alguns dels treballadors del Dos de Maig i els ha animat a afegir-se a la cooperativa per evitar el tancament del centre. De moment la seva proposta és l'arma més sòlida que tenen els treballadors per convèncer la Creu Roja que accepti la compra o el lloguer. Però el Govern també tindrà un paper important, ja que haurà de garantir la contractació d'alguns serveis de l'hospital per tal que l'aposta sigui rendible.
Part de la plantilla ha acceptat la proposta que Nofuentes presentarà avui a Boi Ruiz i a la Creu Roja, tot i que el comitè d'empresa del Dos de Maig encara no ha valorat aquesta alternativa perquè encara no s'ha fet oficial. Tot i així, celebren que es puguin dibuixar camins viables per evitar que el Govern dugui a terme el tancament d'un centre sanitari que funciona des del 1923.

Negociacions forçades

La reunió d'avui arriba després que Ruiz avancés que es volia trobar amb les parts implicades. La declaració d'intencions de la Creu Roja a favor del Dos de Maig i les protestes socials i polítiques han deixat el Govern en una situació complicada i la trobada ha estat convocada amb urgència.
I és que el rebuig pel tancament de l'hospital ha estat multitudinari. Ahir mateix, els veïns de l'Eixample van criticar la gestió de l'executiu de CiU i van defensar la continuïtat del centre. En un comunicat, les associacions de veïns de la Sagrada Família, el Clot-Camp de l'Arpa i la Dreta de l'Eixample van denunciar que "els interessos privats no poden menystenir els d'una comunitat veïnal", tot afegint que "és inconcebible que després de tres anys de negociacions entre la Creu Roja i la Generalitat no s'hagi arribat a un acord".
El Tripartit havia iniciat les negociacions per comprar l'edifici a l'entitat humanitària i incorporar el Dos de Maig a la xarxa d'hospitals públics, però les retallades del Govern actual han trencat l'operació. Ruiz va avançar que, malgrat que el Govern no pot fer front a la compra de tot l'edifici, valorat en 25 milions d'euros, el Dos de Maig podrà seguir oferint serveis d'urgències en un espai de 1.200 metres, els únics que són titularitat de la Generalitat. Però la Creu Roja ho nega, assegurant que no hi ha cap instal·lació de propietat pública, i avança que el Govern no pot prendre decisions sense consulta prèvia.
En tot cas, el futur del Dos de Maig podria quedar aclarit avui. Nofuentes intentarà acostar posicions i arribar a un acord per tal que els més de 400 treballadors no engreixin les llistes d'aturats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario